Vejce, zakysanou smetanu a mléko vytáhněte s předstihem z lednice, aby se ohřála na pokojovou teplotu.
Na vodní lázni společně rozpusťte čokoládu a máslo. Stáhněte stranou a nechte chvíli vychladnout.
K čokoládě s máslem poté vmíchejte zakysanou smetanu a dále zapracujte i mléko – doporučuji pracovat s metličkou.
V čisté větší nádobě šlehejte celá vejce, jakmile začnou pěnit a nabývat, postupně přisypávejte a zašlehejte cukr – výsledkem by měla být hustější lesklá pěna.
K vaječné pěně dále zlehka a opatrně zapracujte čokoládovou směs – vzniknout by měla konzistence podobná čokoládové pěně.
Nakonec do mísy prosejte mouku, kakao, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a opět opatrně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pracujte však zlehka, aby vejce co nejméně spadla.
Těstem rovnoměrně naplňte formy na muffiny/cupcaky vyložené papírovými košíčky. Plňte zhruba do 2/3. Těsto vyjde na 14 cupcakes. Nejlépe se těsto dávkuje zmrzlinovou naběračku, cukrářským sáčkem anebo pomocí dvou lžic.
Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 20 – 25 minut, dokud není těsto upečené – ověřit si to můžete testem s vpichem špejlí.
Po upečení nechte pár minut vychladnout ve formě a poté přesuňte na mřížku, kde nechte základy na cupcakes zcela vychladnout.
Postup na náplň: Do středu každého cupcaku vydlabejte díru o průměru asi 1–1, 5 cm – s hloubkou do poloviny, max. 2/3 korpusu. (Pomoct vám může např. „nástroj“ na vyřezávání jadřinců z jablek, ale lze kolečko vyříznout nožem nebo vydlabat malinkou lžičkou.)
Na vodní lázni rozpusťte společně čokoládu, smetanu a máslo.
Pokud zvolíte čerstvé maliny, větší kusy rozkrojte napůl a kousek maliny vždy vložte do středu vydlaných cupcaků. Pokud sáhnete po mrazem sušených malinách, rovnou je rozdrolte do rozpuštěné čokolády a promíchejte.
Otvor v každém korpusu zaplňte připravenou směsí čokolády a nechte zatuhnout.
Postup na malinový rozvar do krému: Maliny vložte do středního hrnce a pomalu nechte rozpustit při nižší až střední teplotě – nepřidávejte vodu, jelikož ovoce ji samo o sobě pustí poměrně velké množství.
Poté k malinám přidejte 50 g cukru a nechte při vyšší teplotě krátce svařit.
Maliny dále rozmixujte a propasírujte přes jemné sítko – kousky zrníček v krému nejsou žádoucí.
Propasírovaný malinový rozvar vraťte zpět do hrnce, přidejte 20 g cukru a 1 – 2 lžičky agaru či želatiny (řiďte se hustostí vaší směsi, která se může lišit – nesmí být příliš tekutá, jelikož by krém tekl, ale ani nechceme vytvořit želé) a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Pozor, směs nesmí vařit.
Nechte za občasného promíchání zcela vychladnout.
Postup na krém: Mascaspone krátce prošlehejte.
Smetanu vyšlehejte zvlášť do podoby tuhé šlehačky a zašlehejte ji k mascarpone. Pokud zvolíte 40% smetanu, můžete ji postupně zašlehávat i přímo do mascarpone.
Dále zapracujte malinový rozvar či marmeládu a dochuťte cukrem dle potřeby, citrónovou šťávou a vanilkou.
Dokončení: Korpusy na cupcakes naplněné čokoládou s malinami zdobte malinovým krémem pomocí cukrářského sáčku se zdobicí špičkou.
Dozdobit můžete čerstvými nebo mrazem sušenými malinami a rozpuštěnou čokoládou.