Tento článok už píšem po druhý raz, lebo po prvý raz sa mi zmazal kvôli tomu, že titulok mal viac ako 65 znakov:
Drahý AT a všetci hráči, čo toto čítajú. Viem, že nemáte radi, keď sa hráči rozpisujú ako pri "slohovej práci" (výraz jedného člena AT), ale tento článok si to vyžaduje. Pre tých, ktorí to preletia len tak, odporúčam nekomentovať ako pepega, kým si článok poriadne neprečítaš (múdre slová jedného múdreho hráča).
Chcel by som začať incidentom z minulého týždňa: hráč Adapron dostal ban za predávanie mystery boxov v /ah. Odpoveď znela tak, že hoci to nikde nie je napísané, tieto boxy sú zakázané [článok]. Myslím si, že za to hráč vôbec nemohol, keďže nemohol tušiť, že je to proti pravidlám. Neznalosť zákona síce neoprávňuje, ale zákon ani neexistoval, teda by ban naozaj nemal mať. Pravidlá a stránke sú značne nekompletné a majú mnoho dier. Myslím si, že AT by sa mal poučiť a chybu opraviť, nie dávať hráčovi neoprávnený trest.
Pravidlá v /ah však nie sú ani zďaleka tak zaostalé, ako pravidlá, ktoré sa týkajú chatu. Tento celý článok píšem kvôli tomu, čo sa odohralo dnes večer:
Ja a hráč Vismix (nezávisle od seba, ani sa nepoznáme) sme si každý propagovali svoju farmu cez chat. Robili sme to klasickým spôsobom. Propagácia, bodka, propagácia, bodka... . Zrazu prišiel Peasky a dal nám obom mute. Ja som ho dostal na 4 hodiny (Trvanie mutu rozoberiem neskôr).V živote mi nikto nepovedal, že propagovanie exp fariem je proti pravidlám. Robil to už azda každí lepší hráč na serveri. Tu sa dostávam ku pointe. Poriadne pravidlá na mute zjavne neexistujú, inak by takého správanie riešili aj iný členovia AT. Bežne som ja (aj iní hráči) propagoval svoju farmu keď bol nejaký člen AT online a nikdy nikto nedostal mute. Tiež som nikdy na diskusii nevidel nikoho reportovať hráčov za takýto typ spamu. Nehovoriac o tom, že za nabádanie hráčov na spam som taktiež od Peaskyho dostal mute na 2 hodiny a za takého "nevinné" propagovanie som dostal 4 hodiny! Neviem, že či sa to navyšuje alebo ako celý tento systém funguje, lebo zase sa dostávame k tomu, že žiadny systém nie je (aspoň nám verejný systém). Celá táto událosť na privádza na 2 myšlienky:
1. Ak teda sa to naozaj ráta ako spam, môžem reportovať každého hráča, ktorý napíše 2 alebo viac krát do chatu pozvánku na jeho exp farmu? Mne to zo Peaskyho mutu vyplýva, že môžem. Síce to doteraz nikto nerobil, ale začnem s tým, keďže chcem pomôcť serveru prestať sa lagovať. To ale znamená, že zajtra bude v kategórii Nahlasovanie hráčov 40-50 ticketov, ktoré budú musieť členovia AT prekontrolovať a následne dať hráčom mute. Zároveň by to hráčsku komunitu veľmi rozhodilo a nebol by som jediný, ktorý sa tu bude rozpisovať.
2. Jadro takejto "pozvánky" tvorí samotná pozvánka do rezidencie. Teda by to malo spadať do rovnakej kategórie ako pozvánky na eventy, lebo aj tie majú za cieľ prilákať hráčov na určitú rezidenciu. Z tohto celého mi teda vyplýva, že ktokoľvek, kto napíše pozvánku na event viac ako raz, tiež môže dostať mute za spam. Na slovenskej wikipédii som našiel toto: Spam je nevyžiadaná a hromadne rozosielaná správa prakticky rovnakého obsahu [zdroj]. Do tejto kategórie teda vpadajú aj nároby do crew cez chat, hráči (vy)kupujúci itemy a mnoho ďalšieho.
Ako som už spomínal, keďže nemáte žiadne pravidlá ohľadom písania do chatu, odporúčal by som Vám aspoň nateraz povoliť opatrenai, ktoré sa týkajú spamovania do chatu, pretože nie sú jasne stanované. Tiež by som odporúčal pridať "slovník nevhodných slov", kde by boli vypísané všekty slová, ktoré nesmiete používať. Niekto môže aj slovo pepega zobrať ako urážku a keďže nikde nie je definované či sa to ako urážka ráta, tak podľa toho ktorý člen AT to bude riešiť, tak taký výsledok dostane.
Ešte by som sa chcel venovať môjmu prvému mutu, ktorý tiež nie je jasný. Viem kvôli čomu som ho dostal (nabádanie hráčov ku spamu, mute dal Peasky), ale neviem zase, čo sa ráta ako nabádanie hráčov a čo nie. Reportol som jedného hráča, ktorý sa pýtal do chatu otázku (odpoveď bola buď 1 alebo 2). hráč mute nedostal ale ja, ktorý som dal otázku aký mám vek, som mute dostal. Pritom pri obivoch otázkach hráči odpovedali číslami. Ja som svoju otázku aj ukončil a písal som niečo na štýl: Nepíšte už, hráč ... vyhral. Hoci som sa snažil stopnúť spam, aj tak som mute dostal (na 2 hodiny za v podstate hromadné spamovanie, ale za "neškodnú propagáciu farmy" som dostal 4 hodiny). Neviem ako máte poriešené dĺžky mutov, či sa to nejakým spôsobom stupňuje alebo ako (neviem, pretože zase nie sú žiadne pravidlá prístupné, ak vôbec sú).
Ďakujem tým, ktorí si toto všetko prečítali. Tiež dúfam, že to AT bude riešiť, lebo čo sa týka budúcnosti servera, mať zle urobené pravidlá je vážny problém.
Ďakujem za Váš čas,
KubinoSK